top of page

FAQ

Meest gestelde vragen over onze MDT’s

  • Wie zijn wij?
    Wij zijn het TINO-team. TINO is de naam van onze methode waarmee we mensen laten zien hoe je meer van elkaar kunt leren dan je zou verwachten. Onze programma's richten zich niet alleen op jongeren, maar ook op gemeenten en bedrijven. In onze jongerenprogramma’s leren we hen gespreksvaardigheden en gebruiken we elementen uit de TINO-methode. Dit combineren we met creatieve en sportieve activiteiten, zoals het maken van films of sport, om de theorie voor jongeren levendiger en toegankelijker te maken.
  • Wat doen wij?
    Sinds 2017 organiseren wij programma’s waarin jongeren in gesprek gaan met vertellers die hun persoonlijke verhalen delen. Deze verhalen gaan vaak over thema’s als ‘Een dag die u nooit zult vergeten’ of ‘Wat is rijkdom?’. Binnen ons MDT Cultuur & Kunst-programma zijn onze vertellers voornamelijk senioren. Bij ons TINO 112MDT programma zijn de vertellers nog actieve of gepensioneerde hulpdienst-professionals. Beide programma’s worden ondersteund door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
  • Wanneer kan ik meedoen als verteller?
    Onze vertellers zijn mensen van verschillende achtergronden, maar de meesten zijn ouder dan 65 jaar. Om verteller te zijn bij ons MDT Cultuur & Kunst programma is geen specifieke opleiding of werkervaring vereist. Wat belangrijk is, is dat u graag uw levenservaringen met jongeren deelt. U kiest zelf wat u wel of niet wilt vertellen. Wij organiseren ook gesprekken met nog werkzame vertellers, zoals medewerkers van hulpdiensten. Bent u benieuwd of u kunt deelnemen als verteller? Neem gerust contact met ons op!
  • U heeft zich aangemeld als verteller, hoe gaat het nu verder?
    Zodra u zich heeft aangemeld, komt u op onze vertellerslijst te staan. Wij nodigen u uit wanneer er een groep jongeren in uw regio aan de slag gaat. Omdat we afhankelijk zijn van scholen en het aantal deelnemende leerlingen, kunnen we niet precies voorspellen wanneer dit zal zijn. In de tussentijd kunt u, als u dat leuk vindt, deelnemen aan onze vertellers-WhatsAppgroep. Daarin delen we wekelijks korte updates over onze activiteiten. Ook hebben we een nieuwsbrief die zes keer per jaar verschijnt. Wilt u de nieuwsbrief ontvangen of deelnemen aan de WhatsAppgroep? Laat ons dit dan weten via info@tinomdt.nl.
  • Wat kunt u verwachten van het gesprek?
    Een gesprek vindt altijd plaats met een klein groepje leerlingen, tussen de 2 tot 4 jongeren. De gesprekken duren maximaal een uur en vinden meestal plaats op een school in uw buurt. Eventuele reiskosten worden vergoed. In sommige gevallen kan het gesprek bij u thuis plaatsvinden, maar dit overleggen we altijd van tevoren.
  • Wat gebeurt er met mijn verhaal dat ik verteld heb aan de jongeren?
    De verhalen die tijdens de gesprekken worden gedeeld, worden door de leerlingen gebundeld in een mooi boekje. Voordat dit wordt gepubliceerd, krijgt u de gelegenheid om uw verhaal te lezen en goed te keuren. Tijdens de eindpresentatie, die plaatsvindt in een bioscoop, ontvangt u een gedrukt exemplaar. Daarnaast worden sommige verhalen verfilmd door professionele filmmakers. U kunt voorbeelden van eerdere projecten bekijken via deze link: https://www.youtube.com/@mdtcultuurkunst. U kunt ervoor kiezen om anoniem te blijven of onder een pseudoniem deel te nemen.
  • Hoeveel tijd vraagt het van mij?
    Er zijn twee belangrijke momenten waarop we u vragen aanwezig te zijn: Het interview met de jongeren. De feestelijke eindpresentatie van het project. Daarnaast ontvangt u van ons enkele e-mails met praktische informatie, zoals de locatie en het tijdstip van de activiteiten. U beslist steeds zelf of u aan een project wilt deelnemen.
  • Hoe declareer ik mijn reiskosten?
    Indien u reiskosten maakt voor het gesprek en/of het bezoeken van de eindpresentatie kunt u deze reiskosten declareren via dit formulier: Reiskostendeclaratie | TINO MDT
  • Zit ik ergens aan vast?
    Uw deelname is volledig vrijblijvend. Wanneer een nieuwe groep jongeren zich aanmeldt, nodigen wij vertellers uit, waarbij we proberen om dit zoveel mogelijk in dezelfde regio te doen. U beslist zelf of u bij een bepaalde gelegenheid wilt deelnemen.
  • Waar en hoe worden mijn gegevens bewaard?
    Wij bewaren uw gegevens om u uit te nodigen voor gesprekken wanneer er een groep jongeren bij u in de buurt start. Uw gegevens worden opgeslagen in een beveiligde digitale database. Slechts een klein aantal teamleden heeft toegang tot deze gegevens, en alleen nadat ze zijn ingelogd.
  • Waarom vragen wij u om de toestemmingsverklaring in te vullen?
    In het kader van de privacywetgeving (AVG) zijn wij verplicht om uw toestemming te vragen voor het opslaan en verwerken van uw persoonsgegevens. Via de volgende link https://linktr.ee/tino_vertellers kunt u deze toestemming geven. Zonder deze toestemming kunnen we u helaas niet benaderen voor deelname aan ons programma. Via dezelfde link kunt u ook aangeven of u onze nieuwsbrief wilt ontvangen en of u wilt deelnemen aan de WhatsApp-groep voor vertellers.
  • Met welke scholen werken wij samen?
    Wij werken door heel Nederland samen met een groeiend aantal scholen, waaronder scholen in steden als Arnhem, Nijmegen, Amsterdam, Utrecht, Middelburg en Tilburg. Er doen al meer dan 20 scholen mee, variërend van praktijkscholen tot middelbare scholen met vmbo, havo en vwo-leerniveaus, evenals mbo- en hbo-scholen. Wij zijn zelf geen school, maar een maatschappelijke organisatie die jongeren helpt om van elkaar en van verschillende generaties te leren.
  • Wie kan ik benaderen als ik toch wil afzien van deelname?
    Mocht u zich hebben aangemeld voor een gespreksactiviteit, maar toch niet kunnen of willen deelnemen, laat ons dit dan zo snel mogelijk weten. Zo kunnen wij tijdig een vervanger zoeken, of de leerlingen in een andere groep indelen. Als u zich helemaal wilt uitschrijven als verteller en uw gegevens wilt laten verwijderen, kunt u ons een e-mail sturen via info@tinomdt.nl.
  • Hoe kan ik meedoen aan TINO MDT?
    Iedereen tussen de 12 en 30 jaar kan meedoen. De meeste jongeren doen mee via hun school of opleiding. Weet je niet zeker of jouw school/opleiding al met ons samenwerkt? Stuur ons een berichtje en wij checken het voor je. Als er bij jou nog geen groepen meedoen, proberen we dat te organiseren. Zit je niet op school en volg je geen opleiding, maar heb je wel interesse? Laat dit ons dan ook weten. Dan kijken we of je kan aanhaken bij een groep van andere ‘losse’ jongeren.
  • Kost het geld om mee te doen?
    Nee. Het is gratis voor de deelnemers en kost je, behalve je tijd en energie dus nada, noppes!
  • Onder welke “categorie” valt TINO MDT? Is het therapie, een soort schoolvak of meer een soort hobby?
    TINO MDT is een Maatschappelijke Diensttijd (MDT) programma. In Nederland zijn er verschillende MDT’s waar jongeren tussen de 12 en 30 jaar uit kunnen kiezen. Elke MDT is anders, maar 3 onderdelen komen er altijd in terug: talentontwikkeling, iets doen voor een ander en mensen ontmoeten buiten je bubbel. Bij TINO MDT ligt de focus op sport & de hulpdiensten. We zitten weinig stil, dus daarin lijkt het sowieso niet op school. Wel leer je er nieuwe dingen. Hiervoor zijn de TINO trainers: jongvolwassenen waarvan de meesten zelf ook hebben meegedaan aan TINO MDT. Zij weten als geen ander hoe je leren leuk maakt en vinden de balans tussen jou uitdagen en plezier maken.
  • Op wat voor plekken kan ik de skills, die ik mogelijk bij jullie ontdek, inzetten?
    De skills die je bij ons oefent, zoals het maken van goede keuzes, doelen stellen en samenwerken, kan je inzetten op je school/opleiding, je werk of hobby. Het zijn skills die voor iedereen handig zijn om beter te kunnen. TINO MDT kan je ook helpen om beter te weten wat je leuk vindt om te doen, bijvoorbeeld qua opleiding. Dus ook als je nog niet precies weet wat je wilt doen/worden, is TINO MDT een slimme keuze.
  • Kan ik MDT eerst uitproberen?
    Jazeker! Kom eens naar onze open TINO MDT klimsessie. Deze is elke 2e zondag van de maand van 10:00 tot 12:00 bij de klimhal in Arnhem (Mountain Network). Stuur ons een berichtje als je mee wilt doen!
  • Hoe lang duurt het als ik meedoe met jullie MDT?
    Het gehele programma duurt 80 uur. Dat is inclusief alle sessies, bezoeken aan de hulpdiensten, (thuis)opdrachten en ons altijd gezellige TINO MDT zomerfeest. 80 uur klinkt misschien veel, maar is verspreid over meerdere weken (meestal zo’n 6-10). De lengte van het programma zorgt ervoor dat we veel verschillende dingen kunnen doen en jij veel kunt ervaren en leren. Een goede tijdsinvestering dus.
  • Bestaat TINO uit vooral praten, of vooral klimmen, of nog iets anders?
    Bij TINO MDT houden we van actie: op de klimwand, door te breakdancen, langs te gaan bij de meldkamer van de politie, of andere bijzondere werkplekken van de hulpdiensten. Natuurlijk geven we soms uitleg én gaan we met elkaar en de hulpdiensten in gesprek. Dan is het handig om te zitten, maar verder zijn we vooral veel aan het doen.
  • Moet ik al kunnen klimmen/fit zijn om mee te kunnen doen?
    Nee. Klimervaring of een goede conditie zijn niet nodig. We houden rekening met ieders niveau en helpen je over je hoogtevrees heen. (Klimmen kan trouwens ook dichtbij de grond). TINO MDT is wel een sportief programma, dus als je een hekel hebt aan bewegen, of niet kan bewegen door een blessure, is het programma (op dit moment) geen handige keuze voor je. Je kan altijd overwegen om later alsnog mee te doen!
  • Hoeveel keuzevrijheid heb ik tijdens het traject, mag ik kiezen met wie ik samenwerk, of welke verteller of wanneer ik bepaalde opdrachten uitvoer?
    Per groep en per deelnemer kijken we wat het beste past. Sommige jongeren vinden het fijn om wat meer op te gaan in de groep. Anderen hebben vragen waar ze liever 1 op 1 over in gesprek gaan. Er is ruimte voor deze persoonlijke aanpak. Sowieso kies je aan het begin van het traject een persoonlijk doel of keuze. Zo kan je alles dat je in de sessies leert gelijk toepassen en inzetten voor je eigen leven. Je bepaalt zelf wat je deelt met je mededeelnemers.
  • Is het traject tijdens schooluren of daarbuiten, of een deel ervan? En in het weekend?
    De meeste jongeren doen mee via hun school of opleiding. Voor die deelnemers vindt het grootste deel onder schooltijd plaats. Als we op bezoek gaan bij de hulpdiensten lopen we soms wat uit in overleg met de school. Ook kunnen we je een thuisopdracht meegeven om aan te werken. Voor andere deelnemers is het programma in hun vrije tijd. En ieder jaar organiseren we het TINO MDT zomerfeest, waar je voor wordt uitgenodigd. Dat vindt op een doordeweekse dag plaats aan het einde van de middag. In het weekend organiseren wij geen activiteiten behalve de open klimsessies. Hieraan kan je gratis mee (blijven) doen. Deze zijn vrijwillig.
  • Kan ik ook geplaatst worden met vreemden, in een gecombineerde groep bijvoorbeeld? Zo ja, zijn het dan bijvoorbeeld leeftijdsgenoten?
    De meeste jongeren doen mee via hun school. Hierdoor kennen zij de andere deelnemers al (een beetje). Vaak zijn het hun klasgenoten en hebben ze ongeveer dezelfde leeftijd. Als je via jouw Gemeente meedoet vormen we een groep jongeren die elkaar nog niet kennen. Alle jongeren (tussen de 12 en 30) mogen meedoen. Dus willen jouw vrienden, broer of zus ook meedoen? Laat het ons weten. Dan kijken we wat er mogelijk is en voor je het weet hangen jullie samen aan de klimmuur 😊
  • Hoever ga ik moeten reizen, is het in de buurt van mijn school/opleiding?
    We organiseren de sessies deels op je school en deels bij sportfaciliteiten in de buurt van je school, zoals een klim- of boulderhal. Als we de hulpdiensten bezoeken, ga je met het OV of organiseren we samen met je school/opleiding een bus. Als je reiskosten maakt voor TINO MDT krijg je deze vergoed.
  • Komen mijn gegevens en/of behaalde resultaten ergens te staan? Bijvoorbeeld online en/of op papier?
    Aan het einde van het traject krijgen deelnemers een TINO MDT certificaat. Daar staat op aan welke onderdelen je hebt meegedaan. Het certificaat is digitaal op te vragen bij ons en kan ook voor je geprint worden als je een gedrukte versie wilt voor boven je bed 😊
  • Als er foto’s worden gemaakt bij TINO MDT kom ik liever niet herkenbaar in beeld. Wordt daar rekening mee gehouden?
    Zeker! Niet iedereen wil influencer worden 😉 Als je dit van tevoren aangeeft bij de TINO Trainer zorgt hij/zij ervoor dat je niet herkenbaar in beeld komt. Je mag het ook altijd tegen de fotograaf of videograaf zeggen als die bij de sessie is.
  • Staat jouw vraag hier niet tussen?
    Stuur ons een berichtje en wij beantwoorden jouw vraag binnen 24 uur!
bottom of page